Muğla Hakkında
Türkiye’nin güney batısında bulunan bir şehirdir. Muğla, Bodrum, Marmaris, Datça, Dalyan, Fethiye, Ölüdeniz gibi tanınmış ve popüler turizm beldelerini ve ayrıca Sarıgerme’nin daha küçük beldesini barındıran bir ilin idari başkentidir. Ekilebilir arazi vadi tabanlarıyla sınırlıdır. Gezilecek yer transfer olanakları gelişmiştir.
Muğla Ulaşım
Muğla iki havalimanına sahiptir. Şehrin toplamda dokuz liman kapısı bulunmaktadır. Çevre şehirlere, İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlere günün belirli saatlerinde karayolu ile ulaşım mümkündür. Gezilecek yer transfer şirketleri de şehir içinde bulunabilmektedir.
Muğla Gezilecek Yerler
Gezilecek yer transfer şirketleri bu yerlere ulaşım için yardımcı olmaktadırlar.
Gezilecek yer transfer olanakları için şirketlerle görüşülmelidir.
Büyük tatil beldelerine yakın olsa da Muğla son zamanlarda keşfedilmeye başlamıştır. Şehirdeki ilgi çekici yerlerden bazılarını aşağıda bulabilirsiniz.
Muğla Ulu Camii: 1344 yılında Menteşe Beyleri tarafından yapılmıştır.
Konakaltı Han: Sanat galerisi olarak kullanılmaktadır.
Yağcılar Han: Ticari amaçlar için kullanılan on sekizinci yüzyıl kervansarayıdır.
Kurşunlu Camii: 1495 yılında inşa edilen büyük cami
Muğla Kent Müzesi: Muğla yakınlarındaki Kaklıcatepe’de keşfedilen 9 milyon yıllık hayvan ve bitki fosillerinin yanında güzel bir arkeolojik eserler koleksiyonuna sahip müzedir.
Çarşı: Osmanlı Dönemi’nden kalmıştır. 1895 yılında Filivari Usta adında bir Yunanlı Usta tarafından inşa edilmiştir. Bir saat kulesi ile işaretlenmiştir.
Vakıflar Hamamı: 1258 yılına kadar çalışma göstermiş bir hamamdır.
Eski Mahalle: Yamaçlarda ve on sekizinci-on dokuzuncu yüzyıllardan kalma tahminen 400 tane kayıtlı evden oluşan Sabur hane Meydanı’dır. Bu evlerin büyük bir çoğunluğu yeniden yapılandırılmıştır. Genellikle Türk-Osmanlı tarzındaki bu evler kuzulu kapı denilen çift kanatlı kapılardan ve şehre özgü bacalarla çevrili avlulardan yola çıkılarak resmedilmektedirler. Birkaç tane Yunan Evi de bulunmaktadır. İki ev tipi arasındaki farklar mimarilerinde kullanılan malzemelere, içe dönük veya dışa dönük olarak düzenlenip düzenlemediklerine bakılarak söylenir.
Sanat Evi: Şehirde bulunan öğrencilerin en çok vakit geçirdiği yerlerden biridir.
Bodrum Kalesi: Şehrin en önemli alanlarından biridir. 1400 yıllarında inşa edilmiştir ve Katolik askerlerine hizmet etmiştir. Günümüzde ise müze olarak kullanılmaktadır. Kelebek Vadisi: Ölüdeniz ’den kalkan bir botla ulaşılabilir. Gidebilmek için bu doğa alanının yönetimi ile iletişime geçilmesi gerekmektedir. Ziyaretçiler çadırlarda veya bungalovlarda kalabilirler.
Gemiler Adası: Özel botlarla veya gezilecek yer transfer şirketleri ile konuşarak bu adaya ulaşabilirsiniz. Dördüncü ve altıncı yüzyıllardan kalma kiliselerin kalıntıları bu ada üzerindedir. Doğası da kalıntılar kadar güzeldir.
Letoon: Fethiye’de bulunan Leto’ya adanmış bir alandır.
Muğla Yöresel Yemekler
Sündürme: Turp otu, sarımsak ve nar ekşisi ile yapılır. Turp otu soğanlarla kavrulur ve soğutulduktan sonra servis edilir.
Börülce ekşimesi: Sarımsaklı, zeytinyağlı sosla hazırlanır. Soğuk zeytinyağlı yemek olarak tüketilir.
Ahtapotlu pilav: Haşlanan ahtapot parçaları pilavın yanına eklenir.
Çökertme kebabı: İnce ince kesilen patatesler üzerine konan dana etleri, tereyağı ve yoğurttan oluşur.
Bodrum mantısı: Normal mantıdan hamuru ve katlanışı ile ayrılmaktadır. Kızgın yağda kızartılarak hazırlanır, haşlanmaz. Kızaran mantıların üzerine yoğurt ve tereyağı dökülür.
Kaya koruğu salatası: Kaya koruklarının üzerine hazırlanan sos dökülür. Sos için sarımsak ve sirke kullanılır.
Milas köfte: Diğer köftelerden farklı olarak yapılırken içine nohut ve limon suyu eklenir.
Ekşili balık: Mercan, sokkan ve hanoz balık çeşitleri kullanılarak yapılmaktadır. İçerisine sarımsak, limon ve salça eklenmektedir.
Kefal dolması: Pirinçten, maydanozdan ve soğandan oluşan bir karışım kefal içine doldurularak dolma yapılıyor.
Keşkek: Bu ilde yapılan keşkek içinde oğlak, dana ya da tavuk eti bulunuyor. Üzerine ise zeytinyağlı sos gezdiriliyor.
Oğlak yahni: Oğlak etinden hazırlanan sulu yemeklerden biridir.